Eigen draadconfectie volgende stap in automatiseren bordenbouw

12-03-2019

Bordenbouwer Cabli heeft in 2015 een nieuwe weg ingeslagen. Cabli wil groeien en heeft automatiseren als strategie. In februari 2019 heeft Smans de Komax Zeta 640 geleverd en geïnstalleerd en daarmee is de volgende belangrijke stap gezet. Door de Komax Zeta 640 is de bedradingscapaciteit meer dan verdubbeld ten opzichte van het oude proces. Jeroen De Bleecker (Methods & Innovation Manager bij Cabli) legt uit waarom deze investering is gedaan.

De voordelen van geconfectioneerde draden

De eerste stap in de nieuwe strategie was het automatiseren en digitaliseren van het mechanische proces. Naast een Rittal Perforex machine (CNC-gestuurde machine) werd ook de softwaretool EPLAN Pro Panel geïmplementeerd. Na deze implementaties werd het bedradingsproces van de schakelkasten onder de loep genomen en werd duidelijk dat hier nog een zeer groot optimalisatiepotentieel lag.

De nieuwe software bood een oplossing: werken met geconfectioneerde draden. De software genereert automatisch een draadlijst op basis van schema en 3D model. 72 uur na bestelling worden de (geconfectioneerde) draden afgeleverd. De winst wordt vooral behaald door de bedrukking van deze draden. Op ieder draad staat informatie om de draad eenvoudig te kunnen plaatsen. Deze bedrukking zorgt ervoor dat werknemers geen schema’s meer hoeven te lezen en dit zorgt ervoor dat ook mensen zonder technische opleiding dit werk kunnen doen.

Sinds maart 2018 werkt Cabli op deze manier en de resultaten zijn heel positief. De Bleecker: “De ervaring leert dat iemand zonder elektrische voorkennis op deze manier zelfs beter bedraadt dan iemand met voorkennis. Het gaat sneller, de kwaliteit is hoger en we zijn minder afhankelijk van moeilijk te vinden technisch personeel. Hierdoor zijn we ook in staat om tijdens piekmomenten snel extra personeel in te schakelen. Verder is het door draadconfectie mogelijk om de doorlooptijd van een doorsnee schakelkast te reduceren van 3 weken naar 1 week als aan een aantal voorwaardes wordt voldaan. Onze productiecapaciteit en ruimte is daardoor minstens verdubbelt. De productie van een schakelkast is nu veeleer een simultaan dan sequentieel proces geworden.”

Eigen draadconfectie voor flexibiliteit en kwaliteit

“Het afgelopen jaar is er veel ervaring opgebouwd met de geleverde geconfectioneerde draden. De volgende stap is deze draden in huis te produceren. De voornaamste reden om het zelf te doen, is dat we willen garanderen dat ieder draad die de werkplaats verlaat, bedrukt is. Enerzijds voor onze klanten, maar ook voor onszelf. Als je bedraadt zonder schema, dan heb je die bedrukking echt wel nodig. Daarnaast worden we flexibeler. Een last minute wijziging zorgde door de levertijd voor een vertraging van 72 uur, daar zijn we nu vanaf en hebben we ons proces terug volledig zelf in handen. Verder hopen we hiermee ook dat klanten de meerwaarde van de bedrukking gaan inzien en misschien ontstaan er wel nieuwe kansen.”

Komax Zeta 640 investering in de toekomst

Voor de eigen draadconfectie heeft Cabli via Smans de Komax Zeta 640 aangeschaft. “In eerste instantie keken we naar de Zeta 630. De Zeta 630 was in onze configuratie al voor 50% bezet, waar een Zeta 640 maar voor 20% bezet is. Door de ervaring die we reeds opbouwden, de diversiteit van een schakelkast en toekomstige kansen wilden we onszelf niet teveel beperken. Met de Zeta 640 hebben we met het oog op de toekomst een heel flexibel inzetbare machine, zonder aan efficiëntie te verliezen door lange omsteltijden voor een nieuw type afwerking.’

Smans was een no-brainer

De keuze voor Smans en de Komax-machine was uiteindelijk eenvoudig. De Bleecker: “Ik ken Smans al enige tijd en door het enthousiasme en de oplossingsgerichtheid die Smans uitstraalt, was het dan ook een no-brainer om naar Smans te stappen. Smans heeft ons wegwijs gemaakt binnen het landschap van machines en passend advies gegeven. Overigens biedt Komax hier ook als enige een totaaloplossing voor draden tot 6mm².” De Bleecker kijkt tevreden terug op de samenwerking: “De samenwerking was heel professioneel en correct. Er was voldoende communicatie (ook na het sluiten van de deal), Smans denkt met ons mee en komt afspraken en beloftes na.”

 

CABLI bvba
A. Stocletlaan 208
2570 DUFFEL
België
T +32 15 71 54 50
www.cabli.be
info@cabli.be
SMANS NV
Bremheidelaan 8
2300 TURNHOUT
België
T +32 14 42 44 01
smans.com
info@smans.com

 

 

What is your
challenge?

Please contact us

Independent expertise

Customers give us a 9+

Extensive offer

More than 45 years of expertise