Rommtech automatiseert het coaten van printplaten. Smans installeert in-line geautomatiseerde PVA lakstraat

Posted by:Harm in Electronics
12 July 0   0

Het handmatig coaten van de elektronica behoort bij Rommtech tot het verleden. Met de door Smans geïnstalleerde PVA Infra Rood curing oven is de geautomatiseerde lakstraat van Rommtech compleet. Rommtech produceert elektronica in opdracht van klanten en constateert een stijgende vraag naar het coaten van de elektronica. Strengere regelgeving en richtlijnen voor elektronica toepassingen in harsh environments is een belangrijke oorzaak voor de groeiende vraag. Het nieuwe proces zorgt voor een betere kwaliteit van de coatings, het proces is reproduceerbaar, arbeidsomstandigheden zijn verbeterd en er worden meer printplaten in dezelfde tijd gecoat.

Oude coating proces

In het oude coating proces was niets geautomatiseerd. De printplaten werden handmatig gecoat en vervolgens in een droogkast gelegd. Dit proces had drie nadelen.
Het eerste grote nadeel is de kwaliteit. De kwaliteit van het geautomatiseerde proces is veel hoger maar de kwaliteit is ook constant. Het oude proces was niet reproduceerbaar en de kwaliteit dus niet constant.
Ten tweede komen er in het proces schadelijke stoffen vrij. Door alles in-line en geautomatiseerd te doen komen de medewerkers veel minder in aanraking met deze stoffen. De arbeidsomstandigheden zijn nu sterk verbeterd.
Het derde nadeel was de snelheid. Het oude proces nam veel meer tijd in beslag. Door de twee PVA coatingmachines en de PVA Infrarood curing oven worden nu meer printplaten in dezelfde tijd gecoat.  

Launching customer

De geautomatiseerde lakstraat past goed bij het klantportfolio van Rommtech. In vrijwel alle marktsegmenten waar Rommtech actief is, is er een toenemende vraag naar coatings. Een lakstraat is echter een grote investering. Een concreet project heeft de investering in een stroomversnelling gebracht. De elektronica van de klant moest toegepast worden in een ATEX-omgeving. De coating was in dit project belangrijk om whisker-vorming uit te sluiten. Het oude coatingproces was niet in staat de elektronica te maken die aan de specificaties van de klant voldeed. Als de investering niet was gedaan, had dit project niet uitgevoerd kunnen worden. Maar nu de lakstraat er staat, profiteren ook de overige klanten van de perfecte en constante kwaliteit van de coatings.

Inrichting en installatie van lakstraat

De nieuwe lakstraat bestaat uit een twee in-line PVA coatingmachines en een PVA Infrarood curing oven. Ook was er boardhandling nodig om alles met elkaar te laten werken. Smans werd gevraagd voor advies en heeft uiteindelijk de PVA-machines geleverd en geïnstalleerd. Rommtech is al vele jaren zeer tevreden over de samenwerking met Smans. Natuurlijk zijn er bij deze investering ook andere merken geëvalueerd. Maar de prijs van PVA was gunstig en deze was in staat om zowel de coating- als de ovenmachine te leveren. Rommtech wil een leverancier hebben die als aanspreekpunt kan fungeren voor het totale coatingproces. Rommtech wil perfecte kwaliteit coatings leveren en heeft met Smans een partner gevonden die de kwaliteit garandeert.

Voor meer informatie:


Rommtech B.V.

Vang 20
4661 TX Halsteren
Nederland
T +31 164-632600
www.rommtech.com
info@rommtech.com

SMANS NV
Bremheidelaan 8,
2300 Turnhout
België
T +32 14 42 44 01
www.smans.com
info@smans.com